15 Apr

Donkere Maan – Rust en Verstilling

dark moon wilde ondernemer donkere maan kayleigh smith avoja natuurlijk ritme

De maan is ‘s nachts niet meer verlicht… Dit is de afloop van de vorige maancyclus, en de aanvang van de volgende. Donkere maan is het moment van stilte tussen uit- en inademing. Het rustmoment waarin alles geruisloos is; de grote duisternis van niet-weten. Wat kun je doen in deze maanfase om jezelf en je onderneming optimaal af te stemmen, en gebruik te maken van het geschenk dat deze donkerte ons bied?

Donkere maan: de duisternis in!

Net als alles in het leven kent de maan geboorte, groei, optimale manifestatie, voortbrengsel, reflectie, afscheid en dood. De donkere maan sluit aan bij dat laatste: het einde (wat, as we all know, niet werkelijk een einde ís), de donkerte, de stilte, de rust. De plek waar alles stilvalt. Waar je volledig tot jezelf mag komen. Waar datgene wat in het donker verborgen ligt, gevoeld mag worden, omarmd, gedragen.

Als ondernemer is het idee van ‘stilvallen’ misschien heel spannend. Je wilt immers contact behouden met je klanten. Je wilt dat de toko blijft draaien. En niet in het minst: de schoorsteen moet ook blijven roken!

Maar juist die rust nemen voor jezelf is ultiem belangrijk. Als ondernemer ben je de drijvende kracht achter je bedrijf; zonder jou valt de boel om. En dus is het extra belangrijk om jou & je systeem datgene te geven wat het nodig heeft. Het voordeel van online ondernemen is dat je daarop kunt anticiperen: je kunt ervoor zorgen dat je inkomstenbronnen hebt die doorlopen, zelfs wanneer je er niet actief mee bezig bent. It’s all about finding what works for you. En je lievelingsklant!

wassende maan eerste kwartier wilde ondernemer ritme intuitie authentiek wild woman kayleigh smith avoja creatiekracht

Oefeningen die je kunt doen met Donkere Maan:

Body

Gun jezelf rust. Laat je agenda zo veel mogelijk leeg. Sta jezelf toe naar binnen te keren. Zet je telefoon uit, zodat je niet continu gestoord wordt met appjes, mailtjes en berichtjes die vaak echt wel kunnen wachten. Slaap. Slaap uit, als je kunt. Geef je zintuigen rust: geen drukke beelden, harde heftige muziek, intensieve ingewikkelde smaken. Wees in deze fase ook voorzichtig met caffeïne. Wél lekker warm baden, wandelingen door mooi natuurgebied, warme (kruiden)thee en alleen heel liefdevol contact met fijne mensen.

Mind

Rond donkere maan ben je extra gevoelig voor onzekerheden, kritiek, angst, spanning, twijfel… Dit is het moment is dat jouw eigen duisternis, die delen van jezelf die normaal gesproken verborgen zijn, nu gemakkelijker te bereiken zijn. Je kunt ervoor kiezen hiervoor weg te lopen, het proberen te negeren, te ontkennen of te ontwijken… En hoe harder je dit doet, hoe harder die duistere delen gaan vechten om tóch de erkenning te krijgen die ze verlangen. Het zijn namelijk net zo goed delen van jouw Zijn als je blijdschap, je trots, je humor en alle delen die je wél graag ziet.
Donkere maan schenkt je de mogelijkheid die duistere kanten van jezelf juist te omarmen. Dit betekent dat je jezelf toestaat eerlijk en liefdevol naar jezelf te kijken. Naar al die gedachten, gevoelens, ideeën over jezelf en de wereld die nu opkomen. Let op: dit betekent níet dat ze per definitie waar zijn… angsten, vertwijfeling, schuldgevoel, schaamte heeft nogal de neiging om zichzelf groter neer te zetten dan de werkelijkheid. Loop niet weg voor je gedachten, en wees je bewust: this is the darkness talking. It’s not necessarily true about you as a person.

Schrijf op wat er in je opkomt. Geef het ruimte. Haal het uit je hoofd, geef het een plek zodat er ruimte komt voor iets anders: zelf-zorg to the max.

Soul

Self-care kan bestaan uit bath bombs, chocola en huilfilms. Als dat wérkelijk is waar jouw ziel ten diepste door opgeladen wordt, go for it! Durf het aan om diep te gaan met donkere maan. Dit is hét moment om rust te nemen na gedaan werk; de hele afgelopen maancyclus heb je je ingezet, je soul work gedaan, gepland, gewerkt en geoogst. Nu mag je rust nemen, opladen, ervoor zorgen dat de grond waarop je werkt goed gevoed is, zodat je de volgende cyclus met een volle bron kunt starten. Wat voed jouw ziel ten diepste? Misschien is het creatieve expressie. Misschien is het met je vingers en tenen in de vochtige aarde. Misschien is het twee nachten in afzondering in een bos. Misschien is het een warme omhelzing van een geliefde (mens of dier). Misschien is het alleen maar ademen met zachte muziek op de achtergrond.

Wat het ook is: be divine in your desire. Daarmee bedoel ik: sta jezelf toe je verlangen te bevredigen. Je mag dit vragen voor jezelf. Je mag dit nodig hebben. Je mag dit jezelf gunnen. Your soul’s wellbeing is your divine response-ability.

Hoe doe je dat in je onderneming?

First off: plannen! Hou rekening met de donkere maan bij het plannen van (klant)afspraken, webinars en andere activiteiten. Heel erg interactieve, naar buiten gekeerde activiteiten kun je beter met wassende of volle maan plannen. Als je iemand bent die graag veel post op social media, is plannen sowieso een goede manier om tijd te besparen… en je kunt er rekening mee houden dat veel van je klanten óók meer naar binnen gekeerd zullen zijn rond donkere maan. Introspectie bevorderen dus!
En verder, als je het hebt over hartsverbonden ondernemen, is donkere maan een goede tijd om je wat kwetsbaarder op te stellen. De ontvanger herkent dit gevoel immers. Daarbij ben je in deze tijd vaak beter in staat de meer donkere kant van je Zijn te verwoorden. Which is totally okay <3 Hou hierbij wel in de gaten wat voor elke (klant)communicatie geldt: welk gevoel wil je de lezer meegeven? Een "Ik weet het even niet, maar ik vertrouw erop dat het goed komt" geeft een heel andere vibe mee dan "Ik snap nergens meer iets van en bovendien is alles en iedereen tegen me". Keep the message uplifting in the end. Als je merkt dat je heel erg in de negativiteit terecht komt bij het creëren rond donkere maan, hou het dan nog even bij je. Laat het de eerstvolgende cyclus met je meedobberen (achter de boot, niet continu in your face) en kijk rond het tweede kwartier nog eens hoe je er dan tegenaan kijkt. Grote kans dat de doom and gloom dan veel minder overweldigend voelt.

dark moon wilde ondernemer donkere maan kayleigh smith avoja natuurlijk ritme

Ondernemen op je natuurlijke ritme

Werken en leven op het ritme van de maan, betekent dat je vloeiend meebeweegt in een natuurlijke dans. Ontstaan, groeien, manifesteren, oogsten, afsterven en weer opnieuw… Elke fase van de maan heeft haar eigen kwaliteiten, die je toe kunt passen in je onderneming. In de grotere cyclus van het jaar zie je deze beweging ook terug. Afstemmen op dit natuurlijke ritme zorgt ervoor dat jouw onderneming én je leven harmonieus en vanzelfsprekend tot bloei komen.

Wil jij ook ondernemen op je natuurlijke ritme en je Wilde Weten ontwaken? De Wilde Ondernemer Facebookgroep is je online haardvuur om al die oerwijsheid die in jou aanwezig is, toe te passen in je leven en je werk. You’re so very welcome, beautiful soul! 

Hoe zorg jij voor jezelf met donkere maan?

Laat het hieronder weten en gun jezelf de optimale zelfzorg! 

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.