29 Jan

Imbolc

imbolc de wilde ondernemer avoja kayleigh smith business witch ondernemer wild woman

Imbolc is het eerste jaarfeest van het nieuwe kalenderjaar, en wordt gevierd op 1 februari of de volle maan rond die tijd. We vieren het prille begin van de lente, die haar gezicht laat zien aan hen die goed kijken: de eerste knoppen aan de bomen, de eerste lammeren worden geboren, de eerste dagen dat er ‘leven’ in de lucht te voelen is. De origine van de naam Imbolc is onduidelijk; “Ooimelk” (eerste melk wanneer de lammetjes geboren worden) en “In de buik” worden wel genoemd als bron, en ook oude woorden voor ‘reiniging’ en ‘ontluiken’ hebben etymologische overeenkomsten.

Voor mij is Imbolc de tijd dat je echt begint te merken dat de dagen langer worden. There’s a promise in the air; je voelt het wanneer je buiten loopt. Zeker op koude dagen tintelt mijn huid van de opwinding die te voelen is in de lucht. De hele natuur ontwaakt. Sommigen sneller dan anderen, ook hier heeft elk levend wezen z’n eigen tempo. Er is altijd één sneeuwklokje de eerste, en zodra ik die witte lampionnetjes boven de grond zie (soms nog omringd door late sneeuw) juicht mijn hart.

We mogen weer 😀

De Godin Brighid

Imbolc is verbonden aan de godin Brighid, een van de oudste lente-godinnen, en een van de belangrijkste godinnen in de Ierse geschiedenis. Niet vreemd dus dat tijdens de kerstening van Druïdistisch Ierland de Heilige Brigid haar (officiële) plaats innam. Ook in de overige Britse landen was ze van groot belang; de naam ‘Brittannië’ komt zelfs bij haar vandaan.

Brighid werd geboren met de dageraad, als dochter van Dagda, de koning van de Tuatha dé Danann (het elfenvolk). Waar haar kindervoeten de grond raakten, ontsproten lentebloemen en klavertjes (hét symbool van Ierland!). Als godin van de Smederij beheert ze het vuur van heilige inspiratie. Zodoende wordt ze ook vaak afgebeeld met kaarsen; inspiratie komt immers in vele vormen, klein en groot 😉 Ze is de beschermer en aanjager van poëten en schrijvers, en ook wordt ze benoemd als godin van heling en vruchtbaarheid.

Er is een verhaal bekend waarin haar oudste zoon het slagveld opgaat. Brighid wil de twee strijdende kanten verzoenen, maar het gaat mis: haar zoon slaat de vijandige smid neer, maar net voor die sterft, weet hij haar zoon te doden. Brighid huilt luidkeels, en zo wordt het gebruik van ‘keening’ geboren: Weeklagen om je verlies, je verdriet luidop uiten.

De megalitische bouwwerken op de Hill of Tara, in Ierland, zijn zo ontworpen dat met Imbolc (en met Samhain) het licht van de opgaande zon precies de binnenste ruimtes in schijnt. Zo weten we dat dit jaarfeest al duizenden jaren gevierd wordt met riten en speciale handelingen. Brighid komt in verschillende vormen en namen terug in de alleroudste geschreven geschiedenis.

wassende maan eerste kwartier wilde ondernemer ritme intuitie authentiek wild woman kayleigh smith avoja creatiekracht

Business focus rond Imbolc

Dit is dé tijd van het jaar om je inspiratie de vrije loop te laten en je onbekommerd te richten op de mogelijkheden van het nieuwe jaar. Om jezelf hier zoveel mogelijk gelegenheid voor te geven, kun je aandacht besteden aan reiniging, heling en voeding. Zo ontstaat er ruimte om ongegeneerd te heartbrainstormen 🙂

Cleansing

 • Ga door je emaillijst heen, je social media feed: wat voedt jou wel, en wat dient jou niet meer?
 • Ruim je administratie op
 • Schenk jezelf een spa-day of andere intensieve lichamelijke reiniging (liever geen dieet, maar detox kan wel)
 • Ruim je kantoor/werkplek op
 • Brand eventueel wierook, salie, geurolie
 • Zet frisse jonge planten neer om de energie van de lente uit te nodigen

Intenties zetten voor het nieuwe jaar

 • Waar droom je van? Welk verlangen ligt besloten onder het oppervlak?
 • Wat zou je waar willen maken in het komende jaar?
 • Proef alvast welke dromen en wensen het meest waarschijnlijk uit komen, en welke je in een volgende cyclus mee kunt nemen. Bepaal de ‘urgency’ van je verlangens: welke staan werkelijk te trappelen om werkelijkheid te worden?
 • Welke belemmering, waar je tot nu toe tegenaan liep, wil je dit jaar aanpakken? Hoe kun je jezelf liefdevol en bemoedigend dragen in dit proces?

Voeding en verzorging

 • Wat heeft jouw onderneming nodig om te stralen dit jaar? Cursus, coaching, nieuwe boost energie?
 • Waar kun jij jezelf mee voeden, fysiek, mentaal, emotioneel? Hoe kun je daar extra aandacht aan besteden dit jaar?
 • Brigid’s zwaard en schild: waar reken je mee af, en komt er niet meer in bij jou? (grenzen stellen = ultieme zelfzorg!)

Schrijven

 • Tap in op de poëtische kwaliteiten van Brighid en schrijf… je verhaal, je dromen, gedichten, gedachten…
 • Gebruik automatisch schrift om bij de kern te komen. Heb je een vraagstuk waar je verstandelijk niet goed uitkomt? Bijvoorbeeld, wie jouw lievelingsklant is voor dit jaar, of waar je workshop nou écht over gaat? Zet een wekker voor twee minuten, en laat in die twee minuten je pen niet van het papier komen. Begin met “Mijn lievelingsklant is…” of “Mijn workshop gaat over…” (of wat je dan ook te weten wilt komen) en schrijf. Zo tap je in op je onderbewuste wijsheid en komt je antwoord vanzelf.
 • Ondernemen op je natuurlijke ritme

  Werken en leven op het ritme van de natuur, betekent dat je vloeiend meebeweegt in een natuurlijke dans. Ontstaan, groeien, manifesteren, oogsten, afsterven en weer opnieuw… Elk jaarfeest heeft haar eigen focus, die je toe kunt passen in je onderneming. Afstemmen op dit natuurlijke ritme zorgt ervoor dat jouw onderneming én je leven harmonieus en vanzelfsprekend tot bloei komen.

  Wil jij ook ondernemen op je natuurlijke ritme en je Wilde Weten ontwaken? In de Online Training Ondernemen op het Jaarwiel vieren we elk jaarfeest uitgebreid, met informatie, oefeningen en rituelen die je helpen om af te stemmen op de energie van het jaar. Nog t/m 2 februari 2020 is deze training in de aanbieding: je betaalt slechts €49 in plaats van de reguliere €199 (ex btw).

  Bovendien geef ik met regelmaat workshops om dieper te duiken in de praktische toepassing van het natuurlijk ritme van de seizoenen, de maan en je eigen cyclus. Kijk op dewildeondernemer.nl/workshops voor meer info. You’re so very welcome to join, beautiful soul! 

  Welke belofte sluimert er bij jou onder het oppervlak?

  Leave A Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.