08 Dec

Wassende maan vlak voor Midwinter… Zo doe je er je voordeel mee!

De periode tussen Samhain (31 oktober) en Midwinter (21 december) is er een van steeds meer naar binnen keren. Afronding en afsluiting. Afscheid nemen. De cyclus tot een goed eind breien.

Je merkt dit in de natuur om ons heen. De dagen worden duidelijk korter – ‘s ochtends op dezelfde tijd opstaan is net even wat lastiger als het buiten nog nacht lijkt, en dat je ‘s avonds altijd het licht in de keuken aan moet doen tijdens het koken heeft ook zo z’n effect. Buiten is het guur en koud. Bomen verliezen hun bladeren en laten hun kale takken zien. Bloemen zie je nauwelijks nog en de laatste rode besjes houden zich dapper vast, tot ook zij onherroepelijk sneuvelen in het kille decembergeweld.

Niet zo vreemd dus dat dit juist de periode is waarin feesten zijn ontstaan die we veelal binnen vieren, en waarbij ‘lichtjes’ een belangrijke rol spelen: Sint Maarten, Sinterklaas, Chanoeka, Kerst… en natuurlijk het Yule- of Joel-feest.

Inmiddels hebben we (en daarmee bedoel ik de gezellige combinatie van individuen, consumenten, media en markt) het zo gearrangeerd dat December vooral een hele drukke maand is, waarin je van hot naar her moet rennen om alle cadeautjes, extravagante maaltijden en fancy outfitjes op tijd op de juiste plek te hebben. Verplichtingen bij (schoon)familie en op school struikelen over elkaar heen door je agenda. Goden helpe je als je ook nog surprises moet versieren, en al helemaal als je dat bij meer dan één vriendenclub moet doen.

En natuurlijk is het ook heel gezellig allemaal, zéker als je een beetje handig kunt jongleren met je gevoel van ‘deze verplichting moet nou eenmaal en kom ik wel doorheen’, ‘dit vind ik oprecht leuk en fijn voor mezelf’ en ‘deze activiteit/persoon is te draining, die skippen we dit jaar’.

Helaas is door al die gezelligheid dat oh zo heerlijke, natuurlijke, nodige afronden en afsluiten is er vaak niet echt meer bij. Ja, na Oud en Nieuw misschien, als alle feestjes écht voorbij zijn.

Maar hoe heerlijk zou het zijn als je gewoon mee kunt deinen op de energie die in de natuur om je heen aanwezig is? Ik zal je verklappen: dan wordt het een heel stuk relaxter om de feestdagen door te komen. Bovendien ga je de guurheid en groeiende donkerte meer waarderen. En als ultiem kadootje heeft het als effect dat je je voorgaande cyclus (laten we voor ‘t gemak de jaaraanduiding 2019 gebruiken) ook écht afsluit, en je alle troep en bagage die je in dit jaar met je meegesleept hebt, nu ook gewoon achter je kunt laten.

Schoon en fris de nieuwe cyclus in – en januari gebruiken om jezelf de ultieme boost te geven, zodat je al die dromen die er nu onder de oppervlakte liggen te borrelen, in 2020 een kans kunt geven.

Hoe mooi is het dan, om niet alleen met de grotere cyclus van het jaar mee te gaan (Samhain -> Midwinter, afronden, afsluiten, naar binnen keren), maar ook de energie van de maan erin mee te nemen? Op het moment van schrijven is het namelijk wassende (groeiende) maan. Op 12 december 2019 is het volle maan. Deze beweging, van groeiend naar vol, heeft het effect van vergroten & aanwakkeren wat er in deze maancyclus van 28 dagen ‘leeft’. Neem de regie daarin en stem je af op de maan: geef jezelf de ruimte om echt even te duiken in dat gevoel van wat er nog afgerond mag worden, zodat je 2019 schoon afrondt. De maan helpt je erbij!

Hieronder een aantal vragen die je op weg kunnen helpen. Wat ik zelf graag doe is ze gebruiken als prompt – ik ga automatisch schrijven (wekker zetten voor 2 minuten, pen op papier en gaan), ik ga ermee onder de douche (werkt excellent voor vrije associatie + opdiepen van onbewuste informatie) of ik ga ermee wandelen (beweging zet je creatieve denken aan). Zo komen de antwoorden vanzelf. Ik raad je aan er niet te hard heel cognitief over na te denken – dit zijn meer gevoelskwesties dan iets anders.

 • Welke overtuigingen (over jezelf, over je relatie(s), over geld, over je onderneming) zijn er uitgedaagd, het afgelopen jaar? Welke daarvan helpen je niet meer?
 • Welke gedragingen of neigingen wil je graag loslaten (roken, impulsief spenderen, pleasen ten koste van jezelf, almaar ja zeggen, almaar nee zeggen)?
 • Welke ruimte(s) in je huis of kantoor wil je declutteren om zo ruimte te maken voor nieuwe energie (een la, een kast, een kamer, de tuin)?
 • Welke mensen/relaties kosten veel meer energie dan ze opleveren, en mag je liefdevol afscheid van nemen?
 • Welke overige energie-zuigende handelingen mag je transformeren? (social media scrollen #guilty)
 • Welke producten of diensten in je bedrijf geven je geen energie (meer) (en dus waarschijnlijk ook geen inkomsten) en mag je liefdevol afscheid van nemen?

Neem een moment om deze vragen te beantwoorden, of neem ze mee doorheen de dag. Pro tip: met tegenwind door een hevige regenbui fietsen is een hele effectieve manier om in touch te raken met al die onderbuik-gevoelens van ‘hier wordt ik niet blij van’/’dit dient mij niet meer’ – just yell it into the storm! Trek je niets aan van de andere papa’s en mama’s op het verplichte schoolrondje en de studenten die overal tussendoor schijnen te zoeven, die zijn ook alleen maar bezig met aankomen op hun bestemming.

Wanneer je antwoord hebt op je vragen (en waarschijnlijk komt er nog veel meer op dan alleen deze antwoorden), kun je de volle maan op 12 december aangrijpen om een ritueel te doen, om zo je handeling van afscheid nemen te bevestigen.

Here’s what you do:

 • Schrijf alles op wat je afsluit, wat je afrond, wat achterblijft in deze cyclus. Gebruik echt papier, geen laptop of telefoon.
 • Zet een fijn, rustgevend muziekje op. Mag best een beetje emo zijn. Of juist heel opgewekt. Choose what serves you.
 • Trek je cirkel met wierook of een kaars, als je dat fijn vindt.
 • Nodig uit wie je wilt, ter ondersteuning en om kracht te geven – voorouder(s), krachtdier(en), goden/godinnen, spirits, etc
 • Neem even de tijd om datgene wat je hebt opgeschreven, werkelijk te zien. In liefde. In dankbaarheid. Ooit heeft het je gediend, anders was het niet in je leven geweest. Nu is het tijd om afscheid te nemen. Spreek hardop je dankbaarheid uit, en hardop je afscheid. “Nu laat ik je achter”, “Dank je wel, ik ga nu zonder je verder”, “Je hebt me gediend, maar nu niet langer. Het ga je goed” – whatever feels right to you to properly say goodbye.
 • Neem een vuurvaste schaal of pan, neem een lucifer of aansteker en verbrand het papier. Zie hoe de vlammen het papier, en daarmee jouw opgeschreven antwoorden, transformeren.
 • Wanneer het papier volledig verbrand is en weer afgekoeld, mix het dan met wat aarde, en plant er een zaadje in. Spreek je intenties uit – wat wil je graag creëren, in plaats van datgene waarvan je afscheid nam? Wat mag er ontstaan in de ruimte die je hebt gemaakt? Als je hier nog niet direct antwoord op weet, is dat helemaal okee – je kunt bijvoorbeeld de intentie uitspreken om “Datgene naar mij toe te laten komen dat mij liefdevol helpt groeien”, “Rust, liefde en nieuwe energie te laten ontstaan”, “Simpelweg te zijn”. Whatever works for you – let op dat je het positief formuleert (niet het woord ‘niet’ gebruiken) en kies je woorden zorgvuldig. You’re creating your life here, darling! Make it yours <3
 • Bedank degenen die je aan het begin van je ritueel hebt uitgenodigd voor hun aanwezigheid.
 • Open je cirkel op de manier die voor jou passend voelt.
 • Beëindig je ritueel zoals je dat zelf prettig vindt.

Ook zonder ritueel is het een krachtige oefening om bewust afscheid te nemen van datgene wat je achterlaat in 2019. Met je ritueel geef je jezelf een diepere bedding in deze oefening.

Ik wens je een hele fijne Midwintertijd toe, met de hoeveelheid gezelligheid die voor jou exact juist is, en de hoeveelheid donker-en-naar-binnen die fijn & nodig is voor jou, nu. Maak gebruik van de energie die er van nature is; dat helpt je zoveel verder op je pad!

Liefs en een fijne Joeltijd,

PS: Wil je meer weten over de natuurlijke energie doorheen het jaar, en hoe je erop afstemt? Download hier het GRATIS e-book Natuurlijk Leven en Werken – Cyclisch op jouw Ritme

PS2: Op 19 december komen we met maximaal 9 mensen bij elkaar voor ‘t maken van het Jaarplan 2020 – volledig afgestemd op jouw natuurlijke energiepieken en -dalen. Beiden zijn namelijk waardevol, en in deze workshopdag leer je hoe je van alle fasen optimaal gebruik maakt! Klik hier voor meer informatie, en hier om je gelijk aan te melden – let op, slechts beperkt plaatsen beschikbaar!

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.