28 Dec

Stel je doelen voor de komende tien jaar – Zielsverbonden en vanuit je Hart!

decennium business plan vanuit het hart ziel wilde ondernemer vrouw

Wat er werkelijk toe doet – hoe bepaal je dat?

We zijn aan het einde van het jaar, en bovendien aan het einde van een decennium… 2020 staat voor de deur. Ik vind het heerlijk om aan het einde van een jaarcyclus te reflecteren op de ervaringen en gebeurtenissen van afgelopen jaar. Daar neem ik rond Midwinter (21 december) de tijd voor. Het geeft me enorm veel energie om vervolgens ook vooruit te kijken – welke doelen heb ik voor de cyclus die voor me ligt?

Zo aan de vooravond van een nieuw decennium neem ik graag de tijd om niet alleen het komende jaar in te kijken, maar ook de jaren die erop volgen. In 2019 werd ik 33, in het jaar 2030 word ik 44. Mooi om al die magische getallen bij elkaar te verzamelen en wat fijne doelen te stellen.

hands on hearts deep feeling heart-centered goal settingMaar hoe doe je dat als Wilde Ondernemer? Ik voel diep, ik beweeg graag mee met mijn natuurlijke energiestroom, ik volg m’n hart… hoe ga ik dan een plan maken voor TIEN JAAR? Puur cognitief en strategisch plannen, elke minuut vastleggen? Rijtjes maken, harde deadlines in m’n agenda krassen, met cijfertjes goochelen totdat het klopt? Nee.

Ik ga met m’n ziel in gesprek : )

Hieronder heb ik twee oefeningen voor je, die het beste werken als je ze beide doet. Neem er een uurtje de tijd voor, langer mag ook. Geef jezelf alle ruimte om vrij te schrijven, te mijmeren, te dromen. Leg jezelf vooral geen ‘ja maars’ en praktische bezwaren op, dat komt later wel en helpt je in deze fase niet. Laat je hart spreken… en wees eerlijk naar jezelf.

Als je merkt dat je erg in je ‘denken’ gaat zitten, neem dan even (adem)pauze, leg je hand op je buik, sluit je ogen, en maak contact met je gevoel… en ga vanaf daar verder.

Veel plezier met de oefeningen : ) Laat je me weten wat eruit komt voor je? Liefs!

Oefening 1: Terugkijken op een waardig leven

Stel je voor: je ligt op je sterfbed. Zo ver in de toekomst als je zelf maar wilt. Je hebt een waardig leven geleid. Je kijkt met liefde terug op een leven dat op jóuw manier gegaan is. Je hebt alle rijkdom vergaard die je nodig had, je hebt de mensen gekend die van belang waren, je hebt de dingen gedaan die je leven betekenis gaven. Je neemt met een gerust hart afscheid van dit leven, en weet dat je straks met een glimlach op je gezicht je laatste adem zult uitblazen.

Neem in gedachten de positie in van je meest ideale sterfbed-scenario. We’re talking optimal wonderful beautiful life lived. Echt het meest gelukkige wat je je zou kunnen voorstellen: alles gaat en is gegaan zoals jij het wilde. Laat je inspireren door je optimale oudere zelf, en beantwoord de volgende vragen:

 • Hoe oud ben je (we gaan er voor deze oefening vanuit dat je daar iets over te zeggen hebt ;))? Hoeveel jaar is dat vanaf nu?
 • Hoe heb je je ‘oude dag’ gespendeerd? Waar hield je je mee bezig, waarmee vulde je je dagen? Welk gevoel was overheersend?
 • Welke mensen zijn er van belang geweest in je leven?
 • Welke mensen deden er eigenlijk niet zo veel toe?
 • Van wie was de mening belangrijk, over wie je was, wat je deed, wat je zei?
 • Van wie deed de mening er eigenlijk totaal niet toe?
 • Wanneer heb je angst gevoeld, en tóch een bepaalde stap gezet? Waar leidde dat toe?
 • Welke successen heb je behaald, waar je met trots en blijdschap op terugkijkt?
 • Welke mijlpalen hebben bijgedragen aan je gelukkige leven?
 • Welke obstakels heb je overwonnen? Ondanks of dankzij wat het je kostte?
 • Wat waren de werkelijk belangrijke momenten en gebeurtenissen in je leven?
 • Wat zijn de belangrijkste lessen, die je graag doorgeeft aan de volgende generatie?
 • Hoeveel geld heb je tot je beschikking gehad? Wat heeft geld je gebracht?
 • Welke visie heb je gedeeld met de wereld? Wat gebeurde er toen je dat deed?
 • Welke keuzes waren moeilijk, maar ook zó de moeite waard?
 • Wat heb je losgelaten of afscheid van genomen, wat je een gevoel van vrijheid, rust en geluk gaf?
 • Wat zou je jezelf-in-2020 meegeven als advies?

Oefening 2: De komende tien jaar

Stel je voor: je weet dat je nog maar tien jaar te leven hebt. Je weet dat er iets zal gebeuren waardoor alleen de komende tien jaar je nog rest. En je gaat er de beste, meest waardevolle tien jaar van maken – zonder jezelf helemaal kapot te werken 😉

Neem je antwoorden op de vragen van oefening 1 voor je. Als je nog maar tien jaar had om alles wat hier staat waar te maken… wat is dan het meest belangrijk? Voel welke woorden, zinnen, gedachten, gebeurtenissen, personen en mijlpalen erbovenuit springen, en omcirkel ze. Beantwoord daarna de volgende vragen.

 • Hoe wil je je voelen, de komende tien jaar?
 • Wat heb je nodig om je zo te voelen? Welke omstandigheden, activiteiten, mensen en ruimte heb je hiervoor nodig?
 • Welke mijlpalen, dromen, doelen, wensen liggen het allermeest dicht bij je hart, en wil je in de komende tien jaar waarmaken?
 • Wat heb je nodig om dit voor elkaar te krijgen?
 • Wie kan jou ondersteunen hierbij? Denk aan samenwerking, hulp, delegeren van taken, inroepen van expertise, etc?
 • Welke (mentale, emotionele) blokkades liggen er nog op je weg?
 • Welke helpende gedachtes en overtuigingen kunnen je door deze blokkades heen helpen?
 • Welke praktische bezwaren houden je tegen?
 • Wat heb je nodig om deze bezwaren op te lossen (onderwijs, financieel, materieel, etc)?
 • Wat kun je al, wie ben je al, wat heb je al, wat jou in de richting van je mijlpalen, dromen, doelen en wensen helpt?
 • Welke persoonskenmerken mag je (verder) ontwikkelen, om de persoon te worden die deze mijlpalen, dromen, doelen en wensen waarmaakt?
 • Als je één mijlpaal, droom, doel of wens moest kiezen die je waarmaakt – welke zou dat dan zijn?
 • En twee? En drie?
 • Wat voeg je toe aan je leven door deze mijlpalen, dromen, doelen en wensen waar te maken?
 • Wat verlies je of laat je los?
 • Wat is de eerste stap die je in 2020 zet in de richting van jouw waargemaakte mijlpaal, droom, doel of wens?
sunrise woman doelen behaald wensen gemaakt waarmaken behalen mijlpaal succes

Kijk vooruit… en maak je plan

Reflecteer op je antwoorden van de twee oefeningen. Waar mag in 2020 jouw focus naar uitgaan? Waar ligt je hoogste prioriteit, en welke volgen daarop? Met andere woorden: wat is jouw mijlpaal, droom, wens, doel wat je wilt waarmaken? Geef het een concrete titel, waar je al je manifestatiekracht op kunt loslaten.

Wat is je eerste stap in de richting van je doel? En hoe ga je daarna verder?

Je kunt ervoor kiezen om nu al uit te stippelen hoe je je doelen gaat halen, en als dat goed voor je werkt, doe het dan vooral. Ik nodig je echter uit om de tijd te nemen om de droom, wens, doel of mijlpaal die je voor jezelf geformuleerd hebt, te koesteren in de donkere dagen van het jaar. Draag het met je mee, wikkel het om je heen om je te verwarmen, schiet het de lucht in tijdens Oudjaar… zonder dat je er per direct iets mee moet.

Op die manier verfijnt de definitie van je droom-doel vanzelf, en versterk je de verbinding tussen je huidige zelf en het doel wat je voor ogen hebt. Wanneer je op deze manier meebeweegt met het natuurlijke ritme van de seizoenen, komt vanzelf (sneller dan je denkt) het jaarfeest Imbolc voorbij. Net zoals de natuur om ons heen weer tot leven komt en bruist van ontwakende belofte, kun je je droom-doel laten ont-wikkelen. In verbinding, gegrond, op jouw eigen manier. Mee met de groeiende zonkracht en de natuur die groeit!

Wil je meer weten over werken op het ritme van de natuur? Download hier je gratis e-book en ontdek hoe je makkelijker, authentieker en meer zielsverbonden kunt ondernemen!

Op dezelfde wijze kun je elke wens, doel, droom of mijlpaal die je voor je zag, de tijd geven om te ontluiken. Vanuit de donkere, beschermende innerlijke wereld waarin ze zich nu bevindt (binnenin jou), onderweg naar buiten, exact zoals voor jou goed voelt. Sneller of langzamer, grootser of kleinschaliger… whatever feels right to you, is the right way. We overschatten vaak wat we in een jaar voor elkaar kunnen krijgen, maar we onderschatten wat we in tien jaar kunnen bereiken.

Wat je ook doet… Bereid je voor op de beweging voorwaarts. Maak nú gebruik van de omhullende, dragende energie van Midwinter om je op te laden… En zet de eerste stap zodra de zon weer opkomt – en je de energie weer voelt stromen.

Wat is jouw eerste stap?

Wat is jouw top drie van dromen die je waarmaakt in de komende tien jaar? 

Wat is de eerste stap die je zet, in de richting van jouw droom, doel, wens, mijlpaal?

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.